Romanttinen komedia "27 Dresses-Hääkuumetta" on alusta alkaen puhdasverinen lajityyppinsä edustaja, jossa katsoja arvaa ensiminuuteilta kuka saa kenetkin ja missä järjestyksessä.

Elokuvan alussa Katherine Heiglin (Paksuna, Greyn anatomia) tulkitsema Jane suhailee taksilla kaksien eri häiden välillä toimiessaan morsiusneitona molemmissa, koska ei osaa sanoa ei kummallekaan morsian-ystävistään.  Toisiin häihin osallistuva James Marsdenin (Enchanted) näyttelemä Kevin pelastaa kimpunheitossa lattialle pusketun Janen ja he jakavat taksin kotimatkalla ajautuen ilmiriitaan Kevinin kyynisen asenteen kohdatessa Janen romanttisen luonteen. Jane unohtaa kalenterinsa taksiin ja ihastunut Kevin päättää käyttää kalenteria avukseen valloittaakseen Janen itselleen.

Kevinin aikeiden tiellä on kuitenkin esteitä; Jane on epätoivoisesti rakastunut pomoonsa Georgeen. Lapsesta asti häitä rakastanut Jane on ollut 27 ystävänsä morsiusneitona mutta omia häitä ei siinnä tulevaisuudessa, sillä unelmien mies ei tunnu tajuavan alaisensa tunteista tuon taivaallista. Kun Jane saa kukkalähetyksen ilman lähettäjän nimeä, hänen toiveensa nousevat taivaisiin vain romahtaakseen sieltä rytinällä samana iltana juhlissa, joissa pikkusisko Tess iskee Georgen hänen seisoessaan avuttomana vieressä. Tess saa Georgen pauloihinsa esittämällä tämän täydellistä sielunkumppania; bilesisko, jolle maistuu grillikylki onkin yhtäkkiä samanlainen luontoa rakastava tofunakkeja nautiskeleva kasvissyöjä kuten George. Muutaman viikon seurustelun jälkeen George kosii Tessiä onnettoman Janen seistessä totta kai taas tumput suorana vieressä. Hääjärjestelyt lankeavat tietenkin aina avuliaan isosiskon harteille.

Siskonsa varaäitinä lapsuudesta asti toiminut Jane on aluksi liian kiltti puuttuakseen Tessin aikeisiin. Malin Åkermanin (The Heartbrake Kid)  Tess on hehkeä blondi, jonka elämä isosiskon näkökulmasta on täydellistä ja pelkkää huoletonta hauskanpitoa. Tessin hahmo ja sisarten välinen asetelma on lähes suora kopio muutaman vuoden takaisesta komediasta "Lainakengissä", jossa Cameron Diaz teki aika lailla identtisen roolin siskonsa miehen vamppaavana luonnonlapsena. Elokuvissa isosiskon rooli on jostain syystä useimmiten olla nalkuttava, harmaa vanhapiika valovoimaisen, eloisan ja miesten ihaileman pikkusiskon rinnalla. Itse isosiskona minun on vaikea allekirjoittaa tätä näkemystä!

Naisena minun varmaan pitäisi inhota kaikin puolin täydellistä Katherine Heiglia. En voi kuitenkaan olla ihailematta hänen raikasta näyttelijäntyötään. Janen hahmosta olisi ollut helppo tehdä pelkkä vässykkä hiirulainen, jonka uhrautuminen läheistensä ovimatoksi saisi katsojan raivon partaalle. Heigl onnistuu kuitenkin luomaan Janesta aidonoloisen, helposti samaistuttavan hahmon, jonka kohtalo oikeasti kiinnostaa katsojaa.  Janen alati uhrautuvasta ja omat tarpeensa unohtavassa hahmossa on jotakin samaa kuin Paholainen pukeutuu Pradaan-elokuvan pomonsa edessä matelevassa Anne Hathawayn Andyssa. Molempien elokuvien takaa löytyykin sama käsikirjoittajajoukko.

Janen onnetonta uhrautujan kohtaloa korostaa hänen roolinsa ikuisena morsiusneitona, jolla on 27  toistaan hirvempää morsiusneidon asua kaapissaan muistona ystävien häistä. Amerikkalainen morsiusneitokulttuuri eroaa melkoisesti suomalaisesta. Kun suomalainen morsian valitsee useimmiten yhden tai kaksi lähimmistä ystävistään kaasoikseen, rapakon takana kirkossa morsiamen puolella pönöttää useimmiten vähintään 5 naisen armeija samanlaisissa puvuissaan. Siinä missä suomalainen kaaso saa useimmiten itse valita asunsa ja kampauksensa, Amerikassa morsiusneito joutuu useimmiten kustantamaan omasta pussista kerran käytettävän persikanvärisen rusettihirvityksensä, morsiamen vaatiman kampauksensa ja muut häistä aiheutuvat kulut, kustannusten noustessa helposti 1000 dollariin.

Elokuva yrittääkin välillä melko hampaattomasti kommentoida häiden materialistista roolia Kevinin suulla.  Kevin kirjoittaa työkseen sanomalehden hääpalstaa, jota romanttinen Jane rakastaa yli kaiken. Kevin on kyynikko, joka näkee häät vain romanttisena hölynpölynä, joiden avulla ihmiset saadaan ostamaan lisää tavaraa. Janen ja Kevinin välinen ristiriita päättyy juuri niin kuin arvata saattaa ja luikuria siipalleen lasketteleva pikkusisko saa ansionsa mukaan Janen riehaantuessa ilkeäksi ehkä ensimmäistä kertaa eläessään.

27 Dresses-Hääkuumetta on täyttä sokerista kermakakkuhömppää, mutta melko maistuvaa sellaista. Erilaiset morsiusneitojen asut ovat herkullisen värikästä katseltavaa ja Katherine Heigl tekee onnistuneen roolin Janena ollen yhtäaikaa uskottava niin draamallisissa herkissä kohtauksissa kuin hauskuuttavana komediennenakin.

-MR